1. Parempi seksuaalinen halukkuus, kyvykkyys ja vetovoimaisuus

Korkeat testosteronitasot ovat tärkeä tekijä miesten seksuaalisen halukkuuden kannalta. Myös naisilla matalat testosteronitasot on yhdistetty alentuneeseen halukkuuteen, mutta näyttö ei ole niin selkeää kuin miesten kohdalla.

Testosteronitasot vaikuttavat halukkuuden lisäksi myös haluttavuuteen. Naiset kokevat korkeiden testosteronitasojen miehet vetovoimaisempina. Testosteronin lisäksi stressihormoni kortisoli on linkitetty vetovoimaisuuteen. Naiset vaikuttaisivat olevan eniten kiinnostuneita miehistä, joilla on korkeat testosteronitasot ja matalat kortisolitasot.

Biologinen selitys voi liittyä immuniteettiin. Korkeat testosteronitasot ja matalat kortisolitasot viestivät hyvästä immuniteetistä. Viimeisten vuosituhansien aikana ihmisten asuessa tiiviisti selkeimmin hyödyttänyt ominaisuus suvunjatkamisen kannalta on ollut kestävyys tauteja vastaan. Naisilla on siis mahdollisesti biologinen taipumus hakea miehiä joiden kehonkieli, kasvonpiirteet ja käytös viestivät korkeista testosteronitasoista ja matalista kortisolitasoista. (Tutkimus)

2. Lisääntynyt itsevarmuus ja parempi mielialaa

Olen tavannut paljon miehiä, joilla on todettu testosteronin vajaus. Yhdistävinä piirteinä olen havainnut stressaantuneissuutta, epävakautta ja itsevarmuuden puutetta. Nämä ovat toki vain omia kokemuksiani, mutta tutkimukset antavat samanlaisia viitteitä.

Testosteronivajeesta kärsiville miehille annettiin 60 päivän ajan testosteronikorvaushoitoa, jonka aikana heidän mielialaansa mitattiin kyselytutkimuksella. Miehet raportoivat merkittävää laskua vihaisuudessa, surullisuudessa, ärsyyntyneisyydessä, hermostoneisuudessa ja väsymyksessä. Nousua he raportoivat energisyydessä, ystävällisyydessä ja yleisessä hyvinvoinnissa. (Tutkimus)

3. Paremmat edellytykset kehonkoostumuksen muokkaamiseen

Korkeat testosteronitasot edesauttavat lihasmassan kasvattamista. Lihasmassaa lisätessä tyypillisesti syödään enemmän kuin kulutetaan, jotta elimistölle jää energiaa lihasten kasvattamiseen. Lihasmassan lisäys kalorivajeessa onnistuu yleensä vain selkeästi ylipainoisilla harjoittelun alkuvaiheessa.

Lihasmassaa tavoitellessa lihaksen ohella kertyy useimmiten myös jonkin verran rasvaa. Korkeat testosteronitasot vaikuttavat positiivisesti kertyvän lihaksen ja rasvan suhteeseen. Testosteronitasojen ollessa matalat elimistö varastoi ylimääräisen energian helpommin rasvakudoksena.

Matalat testosteronitasot on linkitetty suoraan riskitekijäksi lihavuuteen. Matalien testosteronitasojen nostaminen normaalitasolle helpottaa painonpudotuksessa. (Tutkimus)

Testosteronitasojen nostaminen voi parantaa myös luuston kuntoa miehillä, joilla on hyvin matalat testosteronitasot. Eräässä tutkimuksessa mitattiin yli 65-vuotiaiden miesten luuston mineraalitiheyttä testosteronikorvaushoidon aikana. Matalimmalta testosteronitasolta aloittaneiden luuntiheys parani hoidon aikana enemmän kuin kontrolliryhmällä ja muilla hoitoa saaneilla. (Tutkimus)

4. Voimatasojen ja lihasmassan lisääminen helpottuu

Testosteroni on niin keskeinen hormoni lihaskasvun kannalta, että sen avulla voi saada lihakset kasvamaan jopa ilman treeniä. Eräässä tutkimuksessa (Bhasin ym. 1996) miehille annettiin 10 viikon ajan 600 mg päivässä testosteronia. Tutkitut jaettiin ryhmään joka voimaharjoitteli koko jakson ajan ja ryhmään, jotka eivät saaneet treenata lainkaan.

Voimaharjoitelleiden lihasmassa kasvoi jakson aikan 6,1 kiloa. Täysin treenaamatta olleetkin saivat 3,1 kiloa lihasmassaa. Saman jakson ajan voimaharjoitellut plaseboa saanut ryhmä ylsi 2 kilon lihasmassan lisäykseen. Siis pelkkä testosteronilisä kasvatti lihaksia enemmän kuin ahkera harjoittelu. Lihasmassan ohella myös voimatulokset kohenivat kaikilla ryhmillä.

Vaikka tutkimuksessa mitattiin testosteronilisän vaikutusta lihasmassaan ja voimaan, niin sama pätee myös elimistössä luonnollisesti olevaan vapaaseen testosteroniin. Hyvät luonnolliset testosteronitasot edesauttavat hyvää kehitystä voimaharjoittelussa.

5. Sydämen ja verisuonien kunto pysyy parempana

Ikääntyvät miehet ovat suurin riskiryhmä sydän ja verisuonitaudeille. Tutkimuksissa on havaittu korrelaatio matalien testosteronitasojen ja sydän- ja verisuonitautien välillä. Tämä antaa viitteitä siihen, että ikääntyvien miesten riskialttius liittyisi suoraan testosteronivajeeseen. (Tutkimus)

Ikääntyessä miesten testosteronitasot luonnollisesti laskevat. 80-vuotiaan miehen testosteronitasot ovat tyypillisesti noin 75 prosenttia 30-vuotiaan tasoista. Samalla vapaan testosteronin määrää vähentävän sukupuolihormoneja sitovan globuliinin määrä nousee. Tämä tarkoittaa, että testosteronista pienempi osa on vapaana testosteronina elimistön hyödynnettävissä. Vapaan testosteronin määrä 80-vuotiailla onkin vain 50 prosenttia siitä, mitä 30-vuotiailla terveillä miehillä. (Tutkimus)

Kuten huomasit, matalat testosteronitasot ovat erittäin huono asia. Jos epäilet kärsiväsi vajeesta, niin käy testauttamassa arvosi lääkärillä. Elämäntavat vaikuttavat testosteronitasoihin. Lataa alta ohjeitani testosteronitasojen tukemiseen luonnollisin keinoin.

Terveisin Pessi,
Voimavalmentaja

Comments

comments

IMG_6110

Tilaa 3 ilmaista vinkkiä testosteronitasojesi nostamiseen


- Saat oppaan testosteronitasoja nostavaan ruokavalioon

- Nosta testosteronitasojasi luonnollisesti

- Onnistu lihasmassan kasvattamisessa

You have Successfully Subscribed!

Share This