Aiheuttaako talven kylmien kelien saapuminen kauhun tunteita? Jatkuva tasalämpöisissä olosuhteissa oleilu on tehnyt meistä mentaalisesti pehmeitä kylmän suhteen. Olen huomannut, että tilannetta voi helpottaa sopeuttamalla mieltään ja kehoaan. Saan usein kuulla talvella hämmästelyä vähäisestä vaatetuksestani.  Tässä muutamia toimintatapoja, joilla olen onnistunut parantamaan kehoni lämmöntuotantoa ja mentaalista sopeutumistani kylmään. Näillä vinkeillä saatat tehdä talvestasi miellyttävämmän kokemuksen.

SYÖ TALVELLA KEHON LÄMMÖNTUOTANTOA TUKEVIA RUOKIA

Viilentävät salaatit, smoothiet ja muut raakaruoat sopivat osaksi ruokavaliota kesäkuumalla. Talvella niiden osuus kannattaa jättää vähemmälle. Sen sijaan kannattaa suosia lämpimiä ruokia ja juomia. Lämpimät keitot ja teet sopivat hyvin talveen. Myös smoothieistaan voi virittää talvisempia versioita käyttämällä pohjana lämmintä teetä.

Myös eri ruoka-aineiden viilentävät ja lämmittävät vaikutukset on hyvä oppia tuntemaan. Mausteiset ruoat ja tietyt kasvit kuten macajuuri, cayennepippuri ja inkivääri tehostavat lämmöntuottoamme. Esimerkiksi spirulina ja mustikka taas ovat viilentäviä.

OTA ASENNESUIHKUT OSAKSI ELÄMÄÄSI

– Lopeta suihkukäyntisi kääntämällä vesi mahdollisimman kylmälle. Tämä on helpoin tapa rutinoida kylmälle altistuminen osaksi elämääsi. Aamun aloitus kylmällä suihkulla on yksi parhaita tapoja käynnistää päivä hyvällä asenne- ja sopeutumisharjoituksella.

UI LUONNONVESISSÄ YMPÄRI VUODEN

– Uimakelit eivät pääty Jaakon kivenheittoon. Uimakelit päättyvät sitten, kun avantoa ei saa tehtyä ilman kaivinkonetta. Käy siis uimassa ympäri vuoden. Ei tarvitse enää kesäisin valitella veden viileyttä. Alla pieni video inspiroimaan uimapuuhiin. Sen verran voin videon esimerkkisuorituksesta varoittaa, että jään reunat voivat olla teräviä. Sain sääreni täyteen avohaavoja. Jään reunojen kanssa kannattaa siis olla tarkkana!

KYLMÄLLE ALTISTUMISEN MONET HYÖDYT

Kylmävesihoidoista on muitakin hyötyjä terveydellesi kuin mentaalinen vahvistuminen ja kylmänsietokyvyn kehittyminen. Tykkään käydä kylmässä suihkussa myös iltaisin, koska olen huomannut sen auttavan kehoani ja mieltäni rauhoittumaan ja rentoutumaan. Kylmähoitojen on havaittu myös parantavan stressinsietokykyä ja auttavan jopa masennuksen hoidossa. Muita tutkittuja hyötyjä ovat vastustuskyvyn paraneminen, ääreisverenkierron tehostuminen, rasvanpolton tehostuminen ja jopa lihaskasvun kiihtyminen. Myös testosteronitasojen nousuun löytyyn jonkinlaisia tutkimusviitteitä.

Tarkemmin kylmän hyödyistä mieskunnolle voit lukea treenisivusto Tikikseen kirjoittamastani artikkelista Nosta testosteronitasoja kylmän avulla.

NÄIN PÄÄSET LIIKKEELLE

Uimareissut keskellä talvea voivat tuntua äkkiseltään kaukaa haetulta ajatukselta. Avantouintiin löytyy erilaisia seuroja ja paikkoja, missä pääsee saunasta uimaan. Esimerkiksi Helsingissä olen käynyt Kuusijärven savusaunalla saunomassa ja uimassa.

Talviuintia huomattavasti helpompi rutinoitava on kylmä suihku. Kylmä suihku on todella räväkkä aloitus päivään, joka todellakin herättää. Suosittelen aloittamaan totuttelun vähitellen muutamien sekuntien sessioista. Käy normaalisti suihkussa ja käännä lämpö lopuksi hetkeksi kylmälle. Kun opit rentoutumaan kylmän veden alla niin opit myös nauttimaan siitä ja lopulta saatat jäädä koukkuun. Hengityksen rentouttaminen on avain kylmän sietoon ja kokemuksesta nauttimiseen.

Lähteet: 4-Hour Body, Tim Ferriss ja http://www.sisusavotta.fi/kylma-suihku-hyodyllista-hulluutta/

Comments

comments

IMG_6110

Tilaa 3 ilmaista vinkkiä testosteronitasojesi nostamiseen


- Saat oppaan testosteronitasoja nostavaan ruokavalioon

- Nosta testosteronitasojasi luonnollisesti

- Onnistu lihasmassan kasvattamisessa

You have Successfully Subscribed!

Share This