Ilmaston lämpenemisestä huolimatta saamme Suomessa onneksi nauttia vielä kunnon talvista. Olen kotoisin Saarijärveltä Keski-Suomesta ja tottunut lumisiin ja kylmiin talviin. Ensimmäiset talveni Helsingissä olivat lumettomia ja lämpimiä enkä pitänyt tästä lainkaan. Nyt saatiin onneksi kunnon talvikelit eteläänkin ja päästään koko Suomessa nauttimaan talven parhaista puolista. Minulle talviurheilulajit ja kunnon kylmyyteen totuttelu ovat talven parasta antia.

Tämän vuoden talviurheilukauden aloitin tekemällä avannan käsityönä päästäkseni uimaan. Olen hehkuttanut kylmän hyötyjä moneen kertaan, joten otetaan tähän vain lyhyehkö tiivistelmä keskeisimmistä ja parhaiten toteen osoitetuista hyödyistä.


Kylmähoitojen terveyshyödyt lyhyesti

Kylmäaltistus saattaa parantaa ainakin sydämen ja verisuonten terveyttä, kylmän sietoa lisäämällä ruskean rasvan määrää sekä edistää siittiöiden toimintaa. Säännöllisesti avantouintia harrastaneet ovat myös raportoineet kokeneensa flunssien vähentyneen. Kylmäaltistus voi auttaa myös painonhallinnassa.  Yhteenvetoja eri asioiden terveyshyödyistä tekevän Examinen tutkijan Kurtis Frankin mukaan valmiiksi melko hoikat ihmiset saattavat hyötyä kylmästä enemmän rasvanpoltossa. Hän suositteleekin kylmäaltistuksia avuksi kiristelyyn esimerkiksi kehonrakentajille ennen kisoja. Kylmässä keho käyttää pääasiallisesti rasvaa energianlähteenä lisälämmön tuottoon.

Kirvesmiehen uintireissu

Terveyshyötyjen saaminen minulle uintihommissa vain mukava bonus. Eniten pidän kylmäaltistuksessa sen tuomasta tunteesta. Avantoon mennessä joutuu aina tsemppaamaan itseään ja tulee voittajafiilis, kun siellä saa käytyä. Kylmänsietokyvyn paraneminen on myös todella iso bonus. Kun kylmään tottuu, niin kaikesta ulkoilusta tulee mukavampaa.

Jään paksuus avantoa tehdessä oli 15 senttiä. Jää ei ollut kestävintä mahdollista mallia, sillä kunnon teräsjää ei noin helpolla särkyisi. Jään paksuus ei kerro kaikkea sen vahvuudesta. Jos et pääse hyville rantatonteille avantouimaan, niin kannattaa tsekata kaupunkien ylläpitämiä avantouintipaikkoja. Pääkaupunkiseudulta ainakin Kuusijärveltä löytyy hyvät mahdollisuudet saunomiseen ja uintiin.

IMG_6653

Terveyshyötyjä tarjolla jo pienellä kylmäaltistuksella

Kehon väristessä lievästi kylmässä lähes kaikki energia lämmöntuottoon tulee rasvakudoksesta. Erittäin kylmissä oloissa kuten avantouinnissa keho polttamaan glykogeenivarastoja lämmöntuottoon. Myös lievä kylmäaltistus voi tuoda painonhallinnallisia hyötyjä, joten pienikin viilentely kannattaa. Jos haluat kiinteytyä, niin rasvanpolton tehostamiseksi sinun kannattaa ulkoilla pakkasilla, vaikka vähän paleltaisikin. Muiden liikunnan hyötyjen ohella saat kylmästä extrahyödyt.

Opi sietämään kylmää

Olen opiskellut kylmän siedon kehittämistä teoriassa ja käytännössä vuosien ajan. Julkaisen lähiaikoina kurssin, jossa opetan kuinka voit nostaa kylmänsietosi uudelle tasolle. Jos haluat oppia sietämään kylmää, niin jätä alle paras sähköpostiosoitteesi. Otan yhteyttä, kun kurssi on valmis.

Jätä sähköpostiosoitteesi: *

Lähteet:
http://www.pessipeura.com/kylmansieto/
http://www.turunavantouimarit.fi/talviuinti/tutkittua-tietoa-avantouinnista/
https://examine.com/supplements/cold-exposure/
Cardiovascular responses to cold exposure http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2826836/
Fuel selection in shivering humans. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16026423

Comments

comments

IMG_6110

Tilaa 3 ilmaista vinkkiä testosteronitasojesi nostamiseen


- Saat oppaan testosteronitasoja nostavaan ruokavalioon

- Nosta testosteronitasojasi luonnollisesti

- Onnistu lihasmassan kasvattamisessa

You have Successfully Subscribed!

Share This